Erdemli Tarım Fuarı.



ERDEMLİ’DE TARIM FUARINA DOĞRU....

Mersin Bölge İlçeler Tarım Fuarı Hazırlıklarına Başladı...




Erdemli Ziraat Odası öncülüğünde 08-10 Ekim tarihlerinde tarım fuarı düzenleneceği duyruldu. 
Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öger, Kayıkçıoğlu Tesisleri'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, oda olarak her zaman çiftçinin yanında olduklarını ve bundan sonra da olmaya devam edeceklerini söyledi.Oda olarak ilçe genelinde bir tarım fuarı düzenlemek istediklerini ifade eden Öger, şöyle devam etti:"Erdemli Belediyesi'nin kapalı pazar yerinde 08-10 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz bu fuara ilçemize bağlı bütün mahallelerde yetişen ürünler sergilenecek. Fuarda yüzlerce çeşit ürün sergilenecek. Umuyoruz ki bundan sonraki senelerde de fuarın devamı yapılarak geleneksel hale getirilir. Fuarda tarımdaki yenilikler ve teknolojik gelişmelerde sergilenecek. Taşı öğütüp toprağa dönüştüren insanımızın sektörle yakından ilgili ve bilgili olmalarını arzuladık ve fuarı düzenlemeye karar verdik."
Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da Erdemli'nin bir tarım ilçesi olduğunu ve halkın büyük bir çoğunluğunun tarımla ilgilendiğini vurgulayarak, ilk defa yapılacak fuarın ilçeye ve çiftçilere hayırlı olmasını diledi. 
Toplantıya, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Orhan Sarı, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Erdemli Yaş Meyve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı İsmet Topçu, Toprakana Fuarcılık Genel Müdürü Hakan Özgenç ile ilçede faaliyet gösteren sektör temsilcileri katıldı.



Toprak Ana Fuarcılık, Erdemli Kaymakamlığı, Erdemli Belediyesi, Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası ile Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği tarafından düzenlenecek tarım fuarına yurt içinden ve yurt dışından birçok tanınmış firmada katılacak.




Düzenlenecek fuarla ilgili bilgi veren Toprak Ana Fuarcılık Genel Müdürü Hakan Özgenç, fuarın 07-08-09 Ekim tarihlerinde Erdemli ve bölge çiftçisiyle buluşacağını söyledi.

Özgenç, “Bölgenin öncü tohum firmalarının yüzde 90’ı fuarımıza katılım sağlıyor. Yurt dışında ıslah çalışması yapan firmalar da katılıyor. Özellikle yurt dışı firmalar için Erdemli ve çevresinde tarımın güçlü olması, gelmelerindeki en önde gelen sebep. İlaç, gübre ve bitki beslemeye yönelik ürünlerle öne çıkan firmalar da yeni ürünlerini çiftçilere burada tanıtacak. İlk kez düzenlenecek fuara katılımın yüksek olmasını bekliyoruz” dedi.

“ERDEMLİ’DE TARIM DAHA DA GÜÇLÜ OLMALI”

Fuarın bir kuruluşun fuarı olmadığını, fuarın tamamen Erdemli’nin fuarı olduğunu anlatan Özgenç, “Bu Erdemli tarımının daha da gelişmesi için yapılan bir fuar. Amaç Erdemli tarımını güçlü kılmak. Erdemli insanı ekmeğini tarımdan kazanıyor. Ticarette yine tarım üzerinden. Dolayısıyla el birliği ile tarımı daha da güçlendirmek gerekiyor. Erdemli’de tarım güçlü olursa, esnaf güçlenir, esnaf güçlenirse Erdemli kalkınır, yatırımlar kenti olur” diye konuştu.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Köylü Milletin Efendisidir” sözünü de anımsatan Özgenç, “Atatürk köylünün gücünü o yıllarda görmüştür. Köylü olmadığı takdirde sanayi olmaz, hammadde köylümüzün ürettiği ürünlerdir. Dolayısıyla köylü ekonominin bel kemiğidir” şeklinde konuştu.

Fuarın düzenlenmesinde katkısı bulunanlara da ayrı ayrı teşekkür eden Özgenç, “Erdemli Kaymakamı Osman Taştan, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Erdemli’deki bütün sivil toplum kuruluşları başkanları, Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cemile Çelik, Erdemli MYO Müdürü Doç. Dr. İlhan Dağadur, Erdemli Yüksekokulları’ndaki akademisyenlerimizin fuar için değerli katkıları olmuştur. İlk kez düzenlenen bu fuarın yöre çiftçisine faydalı olacağı inancındayız” şeklinde konuştu.(İHA)






Toplantı Anamur Ticaret ve Sanayi Odası’nda Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk, Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu, CNR Fuarcılık,  İlçe Tarım Müdürlüğü, Alata Araştırma Şirketi, Ziraat Odası, Muz-Bir, Belediye Birim Müdürleri ve Basın Mensuplarının katılımı ile gerçekleşti.
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleşen Kaymakam Cengiz Cantürk geçen yıl 1.si düzenlenen Anamur Tarım ve Gıda Fuarının bu yıl daha etkili bir biçimde gerçekleştirileceğini belirtti. Cantürk konuşmasında geçen yıl görülen eksikliklerin bu yıl giderileceğini kaydetti.
Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe Geçtiğimiz yıl 1.s, düzenlenen Tarım ve Gıda Fuarı´nın Anamur için bir tecrübe olduğunu, bu yıl daha iyi ve etkili, katılımcısı yüksek bir fuarın gerçekleştirileceğini, gelecek yıllarda da CNR Fuarcılık firmasının tecrübesiyle de fuarın uluslararası boyuta taşınacağını ifade etti.
Başkan Mehmet Türe 2 ve 8 Ekim tarihleri arasında Girne-Anamur Kardeş Kent Görüşmeleri için Kıbrıs´a gideceğini ve oradaki tüm yetkilileri Fuara davet edeceğini kaydetti. Anamur Tarım ve Gıda Fuarının heyecanını daha şimdiden yaşadıklarını söyleyen Başkan Türe bu yıl çok farklı bir fuara imza atılacağını belirtti.





Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu konuşmasında CNR Firması ile ilk koordine kurulduğu anları hatırlatarak bu fuarın zor şartlar altında gerçekleştirildiğini, bu yıl üzerine koyarak daha kapsamlı bir organizasyona imza atılacağını ifade etti. Fuardan sonraki hafta KKTC´de işadamları ile toplantı yapılacağını ve KKTC´li işadamlarını Anamur´a davet edeceğini kaydeden Torunoğlu Anamur Tarım ve Gıda Fuarı için Anamur´daki tüm kurum ve kuruluşların seferber olacağını söyledi.
Alata Araştırma Firması yetkilileri Anamur tarım ve Gıda Fuarı kapsamında gerçekleştirilecek organizasyonlar için yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade etti.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı İzzet Kadıoğlu Anamur Tarım ve Gıda Fuarı´nı Anamur´a kazandıran Başkan Mehmet Türe´ye teşekkür ederek, fuar kapsamında Bitki koruma ve Çiftçi eğitimi konusunda konferans ve eğitim seminerleri vermeye hazır olduğunu ifade etti.